Speta: Regim TVA ambalaje returnabile

Speta: Regim TVA ambalaje returnabile

In speta de azi, ambalajele returnabile care pleaca la clienti intracomunitari odata cu marfa sunt mentionate doar pe factura, nu sunt facturate nici valoarea lor si nici garantia. Dupa o perioada mai mare de timp, clientii nu restituie ambalajele trimise, iar firma doreste sa factureze totalul ambalajelor trimise pe parcursul mai multor livrari si intr-o perioada mai mare de un an.

Urmeaza astfel sa vedem regimul TVA in ce priveste vanzarea de ambalaje, in contextul in care nu exista o dovada a transportului la momentul facturarii ambalajelor nereturnate. De asemenea, vom vedea daca trebuie atasate toate CMR-urile care au fost intocmite la fiecare livrare de marfa unde au fost specificate si aceste ambalaje.

Ambalajele care circula intre societate si clienti intelegem ca sunt nefacturabile de la bun inceput (circula in sistem de restituire, insa fara factura – pe baza de aviz). Ele se factureaza de la societate catre client doar daca raman la unul din clientii. Ca urmare, vom aborda prezentarea monografiei contabile pornind de la aceasta premisa:
transmiterea ambalajelor de la societate catre client,  pe baza de aviz de insotire – cu mentiunea „fara factura – ambalaje returnabile”:

Credit 8033 „Valori materiale primite in pastrare sau custodie” – cu suma din aviz aferenta ambalajelor date clientilor;

– primirea ambalajelor de la client:

Debit cont 8033 „Valori materiale primite in pastrare sau custodie” – cu suma din aviz aferenta ambalajelor returnate de clienti.

Prin inregistrarea unui transport intracomunitar, operatiunea este considerata non-transfer daca ambalajele se returneaza in Romania si trebuie tinuta evidenta acestora in registrul non-transferurilor. In cazul in care ambalajele sunt nereturnabile, non-transferul se transforma intr-o livrare asimilata pentru care societatea trebuie sa intocmeasca declaratia 390 si sa declare operatiunea in decontul 300 la randul 1. Factura se va intocmi fara TVA in Romania, deoarece locul de unde incepe transportul nu este in Romania.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 03 decembrie 2014

Leave a Reply