Speta: Refacturare transport

Speta: Refacturare transport

In speta de azi avem o societate care factureaza bunuri unei societati din Franta, platitoare de TVA. Transportul a fost efectuat de o societate de profil, dar a fost refacturat de societatea romana clientului francez, fiind inclusa ca pozitie separata a facturii de bunuri.

Transportul de declara in acest caz separat la servicii sau se include in valoarea livrarii de bunuri?

Legiuitorul nu a detaliat foarte exact aceasta situatie, insa va propunem sa analizam prin similitudine prevederile din normele de aplicare pentru art. 137 din Codul fiscal, regasite la pct. 18 alin. (9) din HG 44/2004 cu modificari, dupa cum urmeaza:

„(9) Cheltuielile cu transportul bunurilor livrate intracomunitar sau alte cheltuieli accesorii, cum sunt cele de asigurare sau de ambalare, se cuprind in baza impozabila a livrarii intracomunitare numai daca, potrivit prevederilor contractuale, acestea cad in sarcina vanzatorului.”.

Din speta prezentata reiese ca societatea suporta transportul bunurilor, prin urmare acesta va fi componenta a valorii bunurilor livrate si nu se va raporta in declaratia 390 ca pozitie de servicii.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 20 martie 2015

Leave a Reply