Speta: Refacturare participare expozitie

Speta: Refacturare participare expozitie

Speta se refera la o societate care are incheiat un contract de distributie cu o societate din UE. Conform acestui contract, cheltuielile cu costul spatiului pentru participarea la o expozitie se refactureaza 50% partenerului nostru din UE.

Societatea a primit de la organizatorul expozitiei o factura pentru spatiul inchiriat cu TVA (ex. 1500 lei + TVA). Vom vedea cum va refactura firma catre partener si daca va refactura cu TVA (ex: 1500:2: cursul valutar din data emiterii facturii externe sau facturii primite de la organizator + TVA).

De asemenea, vom vedea daca aceasta factura se declara in D 390, precum si care sunt inregistrarile contabile.

Consideram ca ati primit in mod corect factura cu TVA deoarece locul prestarii pentru participarea la expozitii este locul in care evenimentul se desfasoara.

Dar cand refacturati partenerului, dvs. practic nu ii facturati chiria la eveniment (dat fiind ca nu dvs. sunteti organizatorul), ci ii facturati un serviciu pe care I l-ati facut conform contractului incheiat intre dvs. si el si, fiind amandoi persoane impozabile, locul prestarii este la partenerul dvs. si nu puteti refactura cu TVA.

Deci veti factura jumatate din suma (1.500 euro + TVA) , fara TVA, la cursul din data facturii (cel putin acesta este cursul la care dvs. aveti obligatia sa inregistrati factura in contabilitate) si o veti declara in Declaratia 390.

Inregistrarile contabile sunt :

Primirea facturii de chirie pentru participarea la expozitie :

628 sau 612 = 401 cu valoarea totala a facturii, TVA fiind o taxa nerecuperabila in acest caz incluzandu-se in costul serviciului/chiriei

Facturarea catre partenerul dvs. :

4111 = 704 cu jumatate din suma platita la eveniment.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 06 noiembrie 2014

Leave a Reply