Speta: Putem folosi IFRS-urile?

Speta: Putem folosi IFRS-urile?

Stabilim mai jos daca o societate care aplica O.M.F.P. 3055/2009, poate folosi la contabilizarea anumitor operatiuni standardele internationale de contabilitate (IAS-urile) si daca exista legiferata o interdictie in acest sens.

Standardele international de contabilitate pot fi folosite de orice societate in organizarea activitatii, nu exista interdictii, exista doar obligatii pentru anumite categorii. Societatile comerciale cotate la BVB au obligatia de a aplica IAS (IFRS – International Financial Reporting Standards) incepand cu exercitiul financiar al anului 2012 conform OMFP 880/2012 la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale.

Potrivit OMFP 1286/2012, Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) reprezinta standardele adoptate potrivit procedurii prevazute de Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate.

Pentru a fi aplicabile entitatilor din Romania si din celelalte state ale Uniunii Europene standardele de contabilitate emise de IASB sunt supuse unei analize la nivelul Uniunii Europene, precum si votarii oficiale in cadrul comitetelor special constituite la acest nivel, procesul finalizandu-se prin emiterea de regulamente comunitare de adoptare a standardelor.

Acesta are ca obiectiv adoptarea si utilizarea standardelor internationale de contabilitate in cadrul Comunitatii Europene in vederea armonizarii informatiei financiare prezentate de catre entitatile care aplica IFRS, pentru a asigura un grad inalt de transparenta si comparabilitate a situatiilor financiare.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 24 noiembrie 2014

Leave a Reply