Speta: Publicitate vanzare imobil

Speta: Publicitate vanzare imobil

In randurile de mai jos, identificam regimul fiscal pentru cheltuielile de publicitate pentru vanzare imobil al activitatii de baza aflat in conservare.

De asemenea, vom stabili cum tratam TVA-ul aferent acestor costuri si daca sunt deductibile in perioada in care s-au efectuat cheltuielile sau la data vanzarii, care poate fi intr-un alt exercitiu financiar.

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (1)  din Codul fiscal,  pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Potrivit prevederilor art.145 alin  (2) lit. a)  orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile „

Teoretic aceste cheltuieli sunt efectuate in scopul obtinerii unor venituri impozabile iar TVA este deductibila daca acest imobil se va vinde in conditii de taxare. Insa,  pentru a nu avea probleme din partea organelor de inspectie la un eventual control va recomandam ca aceste cheltuieli sa fie evidentiate in contul 471 ” Cheltuieli inregistrate in avans” iar TVA sa fie evidentiata in debitul contului  4428 „TVA neexigibila”.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 09 octombrie 2014

Leave a Reply