Speta: Pret vanzare autoturism complet amortizat

Speta: Pret vanzare autoturism complet amortizat

O firma care are in contabilitate inregistrat un autoturism din anul 2002, amortizat integral, doreste sa vanda acest mijloc cu un pret cat mai mic.

Veti afla astfel daca exista vreo reglementare prin care sa se impuna un anumit pret de vanzare sau daca firma il poate vinde cu un pret foarte mic, fara a tine cont de preturile de pe piata.

Pretul de vanzare al autoturismului trebuie sa reflecte pretul pietei, la momentul vanzarii in special daca acesta se va  vinde catre o persoana afiliata societatii (ex.asociat) si se vor avea in vedere prevederile art. 11 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit carora:

„Art. 11. – (1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

  (…..)
   (2) In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

Asadar, valoarea de vanzare  ar fi trebuit sa fie valoarea de piata, conform prevederilor de la art. 7 pct. 26 din Codul fiscal. Conform acestei definitii, pretul de piata este „suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala”.

Valoarea de piata se demonstreaza prin documente justificative: oferte de pret de pe mica si mare publicitate, evaluare/expertiza tehnica  ca pentru autoturismele de tipul respectiv (marca, vechime, etc).
 
Pentru transferul dreptului de proprietate trebuie sa intocmiti o factura si sa faceti urmatoarele inregistrari contabile:

  • vanzarea autoturismului:


461 „Debitori diversi” =         %

                              7583 „Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”
                              4427 „TVA colectata”

  • scaderea din gestiune a autoturismului vandut, amortizat integral:

 
2813 „Amortizarea instalatiilor, =  2133 „Mijloace de transport”
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor”

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 10 iulie 2014

Leave a Reply