Speta: Pregatire profesionala
Administratorul unei societati neplatitoare de TVA, dar care are cod de TVA intracomunitar urmeaza un curs de formare profesionala in urma caruia va primi o diploma recunoscuta in Uniunea Europeana (UE). Trebuie mentionat ca administratorul nu este angajatul societatii.
Cursul este legat de activitatea firmei si se va desfasura la o universitate din Danemarca.
Pe factura emisa nu apare nicio precizare legata de TVA, fiind trecuta doar suma totala de plata.
La verificarea in VIES a codului furnizat de prestator si inscris pe factura, acesta apare ca fiind valid.
Prin urmare, vom vedea ce obligatii declarative si de plata are firma din Romania si daca este corect ca factura emisa sa fie fara TVA, fiind vorba despre un curs de formare profesionala acreditat, intrand astfel la scutiri.
Art. 292 din Codul fiscal prevede ca este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.
Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabila pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor, destinate activitatii scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Astfel, scutirea de TVA a operatiunii de formare profesionala este valabila numai pentru furnizorii de pregatire profesionala acreditati in Romania.
Pentru serviciile prestate de un furnizor extern se aplica prevederile art. 278 alin (2) din Codul Fiscal respectiv locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Avand in vedere ca are loc achizitia unor servicii intracomunitare societatea din Romania are obligatia de a se inregistra in scopuri speciale de TVA potrivit art. 317 din Codul Fiscal.
Totodata, furnizorul daca la intocmirea facturii primeste un cod valabil de TVA va emite factura fara TVA.
Inregistrarea facturilor emise
4111 = 704
Inregistrarea TVA aferent prin aplicarea cotei de 19% asupra valorii facturii
635 = 446 / analitic TVA
TVA datorat se declara prin decontul special de TVA 301, prin completarea Sectiunii 4.1. „Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal”, cu toate datele solicitate de formular.
Acest decont special – intocmit conform art. 324 alin. (1) si (2) din codul fiscal – se depune doar atunci cand apara operatiuni de natura sa genereze plata TVA catre bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoarel celei in care a luat nastere obligatia.
Plata TVA
446 = 5121
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 07 iunie 2018