Speta: Poprire pe drepturile salariale
Avem o societate care primeste o adresa de infiintare a popririi pe drepturile salariale ale unui salariat, pentru sumele datorate de acesta la CASS, din activitati independente.
Stabilim:
1. Ce suma poate fi retinuta lunar din salariul net al salariatului?
2.Daca salariatul plateste singur, lunar , o anumita suma, si aduce dovada platii la angajator, mai poate fi executat silit angajatorul?
Potrivit art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
1. Prin urmare, creantele fiscale provenite din contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale se retin din veniturile salariale pana la o treime din venitul lunar net.
2. Reglemenarea popririi este facuta de Codul de procedura civila, unde exista o sectiune speciala destinata numai executarii silite prin poprire.
Recuperarea sumelor se poate realiza, in lipsa restituirii de buna-voie din partea persoanei, numai in cadrul procedurii de executare silita declansata in conditiile prevazute de lege de catre organul abilitat in acest sens, deci de catre persoana care are calitatea de executor.
Calitatea de tert poprit a societatii angajatoare si obligatiile pe care aceasta calitate i le atribuie se nasc in cadrul procedurii de executare silita, moment de la care societatea angajatoare este obligata in aceasta calitate in sensul dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila.
Fata de aceste considerente, apreciem ca acest text de lege nu se aplica executarii de buna voie a debitului datorat catre CASS.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 07 ianaurie 2015