Speta: Polite asigurare asociatilor
Vom vedea ce intrepretare fiscala au cheltuielile cu politele de asigurari de viata ale asociatilor care nu sunt si salariati si care se platesc din contul bancar al firmei, precum si incasarea de la societatea de asigurari cu titlul „imprumuturi de pe politele de viata”. De asemenea, daca asociatii ar fi avut si calitatea de salariati, vom vedea care ar fi incadrarea.
Tratamentul fiscal al avantajului reprezentand contravaloarea primelor de asigurare este urmatorul:
a) pentru alti beneficiari care nu au o relatie generatoare de venituri salariale si asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse in conformitate cu prevederile art. 114 din Codul fiscal;
Potrivit art. 114 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, prime de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, potrivit cap. III – Venituri din salarii si asimilate salariilor sun calificate drept venituri din alte surse supuse impozitului pe venit in cota de 16% aplicat la venitul brut, conform art. 115 alin. (1) din Codul fiscal.
Impozit pe veniturile din alte surse se declara prin intermediul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, ale carui model, continut si instructiuni de completare sunt aprobate prin OPANAF 587/2016. Societatea in calitate de platitor de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, va obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent (formularul 205 – Declara?ie informativa privind impozitul re?inut la sursa ?i ci?tigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit – OPANAF 3605/2015), pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator.
In anul 2016, conform art.177 alin.(3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Prin urmare, daca, spre exemplu, persoana are si calitatea de salariat sau pensionar, nu va datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din alte surse. In situatia in care contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata, pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din alte surse, aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, platitorul de venit neavand obligatii cu privire la calculul, retinerea si plata acesteia.
b) pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare;
In situatia in care primele de asigurare sunt suportate pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, acestea reprezinta avantaje impozabile la momentul platii primei respective potrivit art. 76 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal. Sunt exceptate primele de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
In contrapartida, potrivit art. 62 lit. g) din Codul fiscal, sumele incasate din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri, sume asigurate, precum si orice alte drepturi, cu exceptia castigurilor primite de la societatile de asigurari ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti, cu ocazia tragerilor de amortizare nu sunt venituri impozabile.
In aplicarea prevederilor art. 62 lit. g) din Codul fiscal sunt neimpozabile despagubirile, sumele asigurate si orice alte drepturi acordate asiguratilor, beneficiarilor sau tertelor persoane pagubite, din asigurarile de orice fel, potrivit legislatiei privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor.
Sumele reprezentand alte drepturi acordate asiguratilor pot avea, printre altele, urmatoarele forme: rascumparari partiale in contul persoanei asigurate, plati esalonate, rente, venituri rezultate din fructificarea rezervelor constituite din primele platite de asigurati, precum si orice alte sume de aceeasi natura, indiferent de denumirea sau forma sub care sunt platite, in contul persoanei asigurate.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 13 aprilie 2016