Speta: Plata dividende in euro

Speta: Plata dividende in euro

Vom stabili mai jos la ce curs se face plata in euro a unor dividende catre o persoana juridica nerezidenta.

Firma a intocmit o decizie AGA in care se stabileste un anumit curs, urmand ca diferenta dintre cursul stabilit si cel al BNR din ziua viramentului sa fie inregistrata pe diferenta de curs valutar.

Vom stabili astfel daca s-a procedat corect sau daca va trebui folosit obligatoriu cursul BNR din ziua platii.

Impunerea veniturilor din dividende obtinute de persoanele nerezidente este reglementata de Capitolul V din Codul fiscal. Potrivit dispozitiilor pct. 13 Titlul V din HG 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa justifice in Romania dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiat intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala nationala.

Conform prevederilor art. 117, alin. 1, lit. h), daca dividendele sunt platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt scutite de plata impozitului aferent daca:

– beneficiarul dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului,
– plateste, potrivit legislatiei fiscale a statului din Comunitatea Europeana impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara sa existe posibilitatea unei optiuni sau exceptari,
– are una din formele de organizare prevazute la art. 20 indice 1, alin. (4).

Aceste prevederi vin sa transpuna in legislatia romaneasca dispozitiile Directivei 90/434/CEE  amendata prin Directiva 2003/123/CEE.

La randul ei si persoana juridica romana trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute de art. 117, lit. h).

Avand in vedere prevederile OMFP 724/2011 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 118 si 120 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si stabilirea competentelor in ceea ce priveste semnarea acestor formulare, persoana juridica straina beneficiara a veniturilor din dividende, trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal in raza caruia isi are sediul societatea din Romania, o Declaratie pentru exceptarea de la impunerea in Romania a dividendelor realizate, conform anexei 16 la Ordin. Beneficiarul efectiv al dividendelor inscrie datele personale de identificare, sediul, forma de organizare, tipul de impozit platit, participarea detinuta la societatea din Romania, suma dividendelor pentru care solicita neimpunerea, certificarea rezidentei etc.

In sectiunea C se inscriu datele de identificare ale persoanei juridice romane sau ale persoanei juridice cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene.

Societatea din Romania are obligatia sa depuna declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii impozitului si Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care au fost platite dividendele.

Potrivit prevederilor art. 3 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, contabilitatea se tine in moneda nationala, iar atunci cand este necesar se poate tine si in valuta.

Repartizarea profitului la dividende se face in lei. Conform reglementarilor contabile, capitalul social se subscrie si se varsa in lei, iar dividendul, stabilit ca procent din capitalul social se calculeaza tot in lei. Rezultatul financiar, repartizarea profitului contabil, situatiile financiare inclusiv bilantul si notele aferente, toate se raporteaza la moneda nationala. Adunarea generala legal constituita poate hotari ca plata dividendelor sa se faca in valuta, caz in care persoana juridica straina comunica contul bancar in care sa i se faca plata.

Obtinerea valutei necesare achitarii dividendelor in valuta catre asociatul strain se poate realiza si prin licitatie valutara, banca la care societatea are deschise conturile curente putand efectua operatiunea de cumparare de valuta prin vanzarea leilor care reprezinta valoarea dividendelor datorate asociatului.

Diferentele de curs rezultate nu se inregistreaza in evidenta contabila a societatii, ele fiind suportate de asociatul beneficiar al dividendelor.

Rezulta ca:
– repartizarea profitului se face in lei, potrivit  dispozitiilor Legii contabilitatii si ale OMFP 3055/2009, cu modificarile ulterioare,
– plata, poate fi facuta in valuta, dar fara implicatii pentru societate,
– societatea se inregistreaza in evidenta contabila numai cu datoria in lei.

Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile ulterioare, emis de BNR prevede la art. 4 dreptul nerezidentilor de a detine, obtine, a utiliza, a transfera, a repatria valuta, a deschide si mentine conturi bancare etc.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 07 martie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor