Speta: Perisabilitati

Speta: Perisabilitati

Pentru marfa stricata se efectueaza inregistrari contabile speciale care vor tine cont de anumite reglementari referitoare la descarcarea gestiunii.

Luam ca exemplu un magazin alimentar care achizitioneaza fructe in scopul revanzarii. Atunci cand nu se vinde toata marfa, o parte se depreciaza astfel ca vom stabili ce documente se vor intocmi pentru descarcarea gestiunii cu marfa stricata, cum se inregistreaza in contabilitate aceasta decarcare de marfa stricata si care este tratamentul fiscal referitor la TVA si impozitul pe profit.

Mentionam ca in speta de mai sus se au in vedere prevederile Hotararii 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

Conform acesteia:

– Art. 1
„Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).”

– Art. 6
„Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.”

– Art. 7
„Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.”

– Art. 8
„Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc”

– Art. 10
„Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.”

– Art. 11
„Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.”

Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor cu perisabilitatile si TVA aferenta se aplica urmatorele reguli:

1) Conform art. 21, alin. (3), litera d) din Codul fiscal perisabilitatile sunt deductibile in limita stabilita de lege, respectiv prevederile H 831/2004 citate mai sus.

2) Conform punctului 53, alin. (12) din Normele metodologice de aplicare a art. 148 din Codul fiscal:

„(12) In conformitate cu prevederile art. 148  alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei in cazul perisabilitatilor, in limitele stabilite prin lege, (…) in cazul depasirii limitelor de perisabilitate (…), se ajusteaza taxa aferenta depasirii acestora.”

Exemplu schematic de inregistrare si calcul:

Va aprovizionati cu 100 de kg de portocale la un cost de 2 lei/kilogram.

– pe baza facturii receptionati marfa si intocmiti NRCD si inregistrati :

371     =   401                       100 kg x 2 lei/kg = 200 lei

4426  =  401                        200 lei x 24% = 48 lei

– la urmatoarea inventariere a marfii constatati ca 20 de kilograme s-au stricat.

Veti intocmi un Proces verbal de constatare a acestui fapt in care veti explica faptul ca degradarea fructelor este urmarea unui proces firesc si nu este imputabila nimanui. Pe baza acestui proces verbal, se va emite o Decizie a administratorului de scoatere a marfurilor din gestiune si veti intocmi o NRCD cu minus pentru cele 20 de kilograme.

In manualul de politici contabile al firmei trebuie sa prevedeti o procedura pentru aceasta situatie.

Conform Anexei 1 din H831/2004 limita maxima de perisabilitate pentru desfacerea cu amanuntul a fructelor proaspete (pozitia 30 din tabel) este de 1,3%.

Deci din cele 100 de kg cumparate se admite ca limita maxima de perisabilitate 100 kg x 1,3% = 1,3 kg.

Dvs. ati scos din gestiune 20 kg x 2 lei/kg = 40 lei

Deci din cei 40 de lei ce trebuie inregistrati pe cheltuieli  , 1,3 kg x 2 lei/kg = 2,6 lei sunt deductibili si (40 lei – 2,6 lei) = 37,4 lei sunt nedeductibili.

Va sugeram pentru a tine evidenta cheltuielilor ne/deductibile mai usor sa creati un analitic pentru perisabilitatile nedeductibile si sa reflectati in contabilitate operatiunea:
607. perisabilitati Deductibile         =            371       2,6 lei
607.perisabilitati Nedeductibile      =            371       37,4 lei

Pentru cei 37,4 lei ce constituie cheltuieli nedeductibile veti ajusta TVA astfel :
635 = 4427    37,4 lei x 24% = 8,98 lei.

Suma inregistrata in 635 este de asemenea nedeductibila si se va trece in Decontul de TVA la randul de Regularizari.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 17 martie 2014

Leave a Reply