Speta: Ordin de compensare

Speta: Ordin de compensare

In situatia in care o societate se afla in sistemul de TVA la incasare, stabilim daca poate sa faca operatiuni de compensare debite/creante cu o alta societate (nu stim daca se afla in sistemul de TVA la incasare) pentru facturi mai vechi de 30 zile dar mai mici de 10.000 lei.

Conform prevederilor de la  art. 3 din H.G. nr.  685 din 23 august 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, persoane juridice prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca  incepand cu data de 1 noiembrie 1999:

– compensarea facturilor cu valori mai mari de 10 mii lei  se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin acest act normativ;

–  compensarea facturilor cu valori  mai mici de 10 mii lei, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de O.U.G. nr.  77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.

Asadar, pentru facturi cu o valoare unitara mai mica de 10.000 lei, compensarea prin I.M.I. se efectueaza optional, fara a avea caracter obligatoriu. Singura obligatie este de a utiliza formularele tipizate reglementate prin H.G. nr. 685/1999.  Astfel, ordinul de compensare este un instrument de plata  prin care clientul si furnizorul isi lichideaza datoriile de valoare egala, inregistrate in evidenta contabila.

Avand in vedere ca una dintre cele doua  societati este inscrisa in sistemul TVA la incasare, trebuie retinut faptul ca valoarea creantelor si obligatiilor se stinge la data compensarii reciproce. Astfel, TVA colectata la furnizor/prestator si TVA deductibila la cumparator/beneficiar devine exigibila la data compensarii care este data Ordinului de compensare.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 10 martie 2015

Leave a Reply