Speta: Omitere constituire rezerva legala

Speta: Omitere constituire rezerva legala

Dorim sa vedem cum se poate rectifica faptul ca la data de 31.12.2015 nu s-a constituit rezerva legala, precum si care sunt pasii de urmat tinand cont ca s-a depus bilantul fara constituirea rezervei legale. De asemenea, vom avea in vedere si implicatiile fiscale aferente.

In cazul prezentat, o societate emite din eroare sa-si constituie rezervele legale in anul 2015. Bilantul si contul de profit si pierdere, precum si repartizarea profitului contabil este aprobat de catre asociatii/actionarii societatii, fiind transmis si la organul fiscal competent.

La pct.422.(1) si (2) din OMFP 1802/2014 se stipuleaza ca evidentierea in contabilitate a destinatiilor profituluicontabil se efectueaza dupa aprobarea de catre AGA, prin inregistrara sumelor reprezentand dividendele cuenite actionarilor/asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Inchiderea conturilor 121 „Profit si pierdere” si 129 „Repartizarea profitului” se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile finaciare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

La pct.68.(1) din OMFP 1802/2014 se precizeaza ca < corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.>

In cazul in care o societate nu a constituit rezeva legala intr-un exercitiu financiar precedent celui in care constata eroarea, aceasta nu va putea corecta situatia decat la inchiderea exercitiului financiar din anul in care se depisteaza acest fapt, avand in vedere ca situatiile financiare si repartizarea profitului aferent anului in care nu s-a procedat la constituirea rezervei legale sunt aprobate de catre AGA si tinand cont de prevederile OMFP 1802/2014 redate mai sus.

In concluzie, societatea va putea constitui rezerva legala la inchiderea exercitiului financiar aferent anului 2016, prin articolul contabil 1174=1061= rezerva legala constituita pentru anul 2015, respectiv o va calcula raportat la profitul contabil si de nivelul capitalului social inregistrat la 31.12.2015.

Tot la sfarsitul anului 2016, cu ocazia inchiderii exercitiului financiar, societatea va majora ori va diminua rezerva constituita pentru anul 2015 in functie de nivelul profitului contabil si de nivelul capitalului social inregistrat la 31.12.2016, conform pct.19.(1) din normele de aplicare ale art.26 alin.(1) lit.a) Cod fiscal.

In notele explicative intocmite cu ocazia inchiderii exercitiului financiar 2016 se va aborda corectarea erorii si modul in care s-a procedat. Din punct de vedere fiscal, societatea are dreptul deducerii rezervei legale in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat, conform art.26 alin.(1) lit.a) Cod fiscal.

Valoarea rezervei constituite trebuie inscrisa in Declaratia 101. In cazul prezentat societatea va trebui sa intocmeasca o Declaratie rectificativa aferenta anului 2015 pentru valoarea rezervei legale constituita la nivelul rezultatului contabil inregistrat la 31.12.2015, urmand ca pentru valoarea cu care va diminua ori va creste rezerva legala in functie de profitul contabil obtinut la 31.12.2016, sa fie inscrisa in Declaratia 101 aferenta anului 2016.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 06 octombrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor