Speta: Neinregistrare in ROI
Pentru a identifica ce consecinte pot sa apara la neinregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari, luam ca exemplu o firma romana, aflata in disputa cu o firma straina, situatie aflata in expertiza in alta tara. Se numeste un expert si se semneaza termenii de referinta unde este stipulat si onorariul expertului si cheltuieli pentru calatorie.
Expertiza se realizeaza de o firma de expertiza din alt stat strain care trimite expertul in Romania. Firma straina este inregistrata in scopuri de TVA si are cod valid.
Firma romana nu este inregistrata in ROI, dar este inregistrata ca platitoare de TVA. Firma straina trimite o factura care cuprinde:
1. nr.ore lucrate de expert = 215*70 lire = 7525 lire
2. refacturare bilet avion, cazare etc. 1587.13 lire
Sunt atasate si documente justificative. Se va vedea cum se poate plati factura daca firma romana nu e inregistrata in ROI, precum si in ce mod se vor face inregistrarile in contabilitate.
Consecinta neinregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari este aceea ca prestatorul extern nu va gasi societatea beneficiara din Romania ca persoana impozabila ce detine un cod valabil de TVA, la verificarea codului fiscal /codului unic de inregistrare in sistemul VIES.
Ca atare, din motive de prudenta prestatorul extern va putea emite factura de servicii cu TVA-ul britanic, desi in mod normal o astfel de factura se emite fara TVA, serviciile fiind impozabile in Romania, taxa fiind datorata de societatea inregistrata ca platitoare de TVA si achitata prin mecanismul taxarii inverse.
In acest fel costul prestatiilor de expertizare poate creste cu contravaloarea TVA-ului britanic, potrivit celor aratate anterior. Celelalte drepturi si obligatii in materie de TVA, inclusiv declararea achizitiei intracomunitare de servicii in declaratia recapitulativa 390 VIES nu sunt afectate de neinregistrarea in ROI, asa cum rezulta si din Circulara MFP nr. 81544/11.10.2010, disponibila pe site-ul MFP la sectiunea Info TVA/Informatii despre regimul TVA/Circulare.
La aceasta se adauga amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru neinregistrarea in ROI, prevazuta la art. 219^2 din Codul de procedura fiscala.
Plata facturilor externe si inregistrarea lor in contabilitate nu are nicio legatura cu inregistrarea/neinregistrarea beneficiarului in Registrul operatorilor intracomunitari. Factura emisa de prestatorul extern se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila 622 „Cheltuieli cu comisioanele si onorarile” sau 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 401 „Furnizori” si se achita prin banca in mod obisnuit.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 24 octombrie 2014