Speta: Masuri de simplificare in domeniul TVA

Speta: Masuri de simplificare in domeniul TVA

OMFP nr. 102/2016 este un act normativ foarte important în domeniul TVA când se identifică operațiuni pluripartite desfășurate în mai multe state membre constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale.

Același act normativ reglementează tratamentul fiscal al operațiilor economice intracomunitare ce sunt generate de garanțiile de bună execuție în perioada de garanție și postgaranție.

Măsurile de simplificare sunt măsuri alternative față de procedurile uzuale din Codul fiscal și au ca efect general scutirea la înregistrarea în scopuri de TVA a unui terț ce intervine într-o tranzacție de achiziții sau livrări intracomunitare când sunt implicate mai multe persoane impozabile.

În esență, măsurile de simplificare a TVA reprezentând lucrări asupra bunurilor mobile corporale sunt posibile când toți partenerii sunt înregistrați în scopuri de TVA în state diferite și fiecare stat membru permite aplicarea măsurilor de simplificare.

În lipsa măsurilor de simplificare este posibil ca unii participanți la tranzacții pluripartite să fie obligați să se înregistreze în scopuri de TVA în statul de unde se efectuează livrarea iar tranzacțiile să nu mai fie asimilate livrărilor/achizițiilor intracomunitare.

Actul normativ analizat astăzi prezintă câteva scheme model de aplicare a măsurilor de simplificare, respectiv precizează tratamentul fiscal al cheltuielilor cu bunuri transportate intracomunitar aferente perioadei de garanție sau postgaranție.

Pe lângă exemplele din acest ordin vă prezentăm o altă măsură de simplificare:

EXEMPLU:

Societatea X SRL este persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România și înscrisă în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Aceasta livrează mărfuri către societatea Y  din Italia, persoană înregistrată în scopuri de TVA în Italia ce comunică un cod valabil de TVA.

Mărfurile sunt transportate de la București la Giurgiu la societatea Z SRL, persoană juridică română înregistrată în scopuri de TVA și înscrisă în Registrul Operatorilor Intracomunitari, unde sunt supuse unei operațiuni de vopsire. Ulterior, mărfurile sunt transportate în Italia, la sediul cumpărătorului din celălalt stat membru. Pentru serviciile prestate de societatea din Giurgiu se emite o factură de servicii către beneficiarul din Italia.

În lipsa aplicării măsurii de simplificare, societatea din Italia trebuia să se înregistreze în scopuri de TVA în România deoarece efectuează o achiziție de bunuri de pe teritoriul României la care avea dreptul să deducă TVA iar societatea din România efectuează o livrare pe teritoriul național al României la care trebuia să colecteze TVA.

Prin aplicarea măsurii de simplificare, societatea din Italia nu mai trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA, livrarea mărfurilor efectuată de societatea din România este scutită de TVA și este asimilată unei livrări intracomunitare de bunuri iar societatea din Italia nu mai are obligația să se înregistreze în scopuri de TVA în România.

Sursa: Dl. Adrian Benta, legestart.ro

Data aparitiei: 12 februarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor