Speta: Marfa expirata si regim TVA
Efectuarea corecta a inregistrarilor contabile este esentiala. In situatia urmatoare, la un magazin alimentar care vinde produse de panificatie raman produse nevandute cu termen de expirare depasit care nu mai pot fi consumate si se doreste scaderea din gestiune a acestora.
Se va vedea astfel ce documente trebuie intocmite pentru descarcarea gestiunii cu aceste marfuri, cum se inregistreaza in contabilitate, cum se calculeaza valoarea deductibila, precum si care este tratamentul fiscal referitor la TVA si impozit pe profit.
Conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.
Asadar, daca pentru aceste bunuri nu s-au incheiat contracte de asigurare, cheltuielile inregistrate la scoaterea acestora din evidenta nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Pct. 53 alin. (10) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
(…..)
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;
Asadar, nu se efectueaza ajustarea taxei deduse la achizitia marfurilor daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate, respectiv:
1. bunurile sunt degradate calitativ si nu mai pot fi valorificate iar degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
Pentru scoaterea din evidenta a produselor expirate se intocmeste Bon de consum (Cod 14-3-4A). Acesta serveste ca:
– document de eliberare din magazie a produselor;
– document justificativ de scadere din gestiune;
– document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Inregistrari contabile:
607 = 371
„Cheltuieli privind marfurile” „Marfuri”
378 = 371
„Diferente de pret la marfuri” „Marfuri”
Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 04 aprilie 2014