Speta: Lipsa numerar in casierie

Speta: Lipsa numerar in casierie

In speta de azi observam, la inventariere, in cadrul unei societati platitoare de impozit pe microintreprindere, ca soldul in casa este de 30.000 ron, bani pe care asociatul nu ii are in caserie. Vom vedea cum se poate diminua soldul pana la nivelul sumei existente in casierie, daca trebuie impozitata cu 3% suma lipsa in casierie, precum si ce documente se intocmesc.

Conform pct. 29 alin. (3) din Norma privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobata prin OMFP 2861/2009, disponibilitatile in lei si in valuta din casieria entitatii se inventariaza in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar, dupa inregistrarea tuturor operatiunilor de incasari si plati privind exercitiul respectiv, confruntandu-se soldurile din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate.

Pct. 40 din norma mentionata stabileste ca, in situatia constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, administratorii trebuie sa impute persoanelor vinovate bunurile lipsa la valoarea lor de inlocuire.
Pentru pagubele constatate in gestiune raspund persoanele vinovate de producerea lor.
Astfel, administratorul trebuie sa ia masurile necesare pentru a stabili cauzele care au produs lipsurile, natura acestora (imputabile/neimputabile) si recuperaea pagubelor de la persoanele vinovate de producerea lor.

Pentru lipsuri, sustrageri si orice ale fapte care produc pagube ce constituie infractiuni vor fi sesizate organele de urmarire penala.

Lipsa banilor din casierie poate fi consecinta unor sustrageri ori neinregistrarii in contabilitate si in Registrul de casa a tuturor platilor efectuate.

In situatia in care minusurile constatate se datoreaza unor  sustrageri sau oricaror ale fapte care produc pagube ce constituie infractiuni, acestea sunt in sarcina organelor de urmarire penala.

Sumele lipsa din casierie se inregistreaza pe cheltuieli cu ajutorul contului 6588 – „Alte cheltuieli de exploatare”. Eventualele despagubiri incasate de la persoanele vinovate se inregistreaza prin formula contabila:

461                   =                      7581
„Debitori diversi”            „Venituri din despagubiri, amenzi
si penalitati”

Veniturile astfel inregistrate se iau in considerare la determinarea bazei de impunere a impozitului pe veniturile microintreprinderilor intrucat acestea nu se regasesc printre veniturile exceptate prevazute la art. 112 indice 7 din Codul fiscal. La determinarea bazei de impunere conform art. 112 indice 7 alin. (1) lit. g) nu se iau in considerare veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 17 februarie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor