Speta: Limitare valoare reparatie mijloc fix

Stabilim daca reparatia unui echipament mijloc fix poate avea o valoare mai mare decat valoarea de inventar a mijlocului fix si in ce context legislativ se limiteaza valoarea reparatiilor.
Reglementarile contabile si fiscale nu limiteaza valoarea cheltuielilor ulterioare efectuate asupra unui mijloc fix.
Incadrarea cheltuielilor ulterioare drept cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate ori cheltuieli care majoreaza valoarea cladirii respective se efectueaza in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli, nu in functie de ponderea acestor cheltuieli ulterioare in valoarea imobilizarii. Astfel, conform pct. 227 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.
Criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere se stabilesc prin politicile contabile ale societatiii.
Din punct de vedere fiscal, conform art. 24 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix sunt considerate mijloace fixe amortizabile.
Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal pe calea amortizarii pe durata normala de functionare stabilita conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004.
In Sectiunea III –”Alte precizari” din acest catalog este prevazut ca investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare. Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% sau in cazul institutiilor publice pana la 20%. Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 01 aprilie 2015