Speta: Inregistrare in scopuri de TVA
Avem o societate care pana la data de 01.11.2015 nu a fost platitoare de TVA. A devenit platitoare de TVA in urma indeplinirii cifrei de afaceri de aproximativ 220.000 lei. Ce inregistrari contabile se fac pentru stocul de marfa avut?
Opinia specialistului, Dl. Benta – specialist in fiscalitate, este intemeiata pe normele de aplicare pentru art. 145 din Codul fiscal aplicabil in anul 2015 ce permite persoanei inregistrate in scopuri de TVA sa deduca TVA de la stocurile achizitionate de la furnizori inregistrati in scopuri de TVA, existente la momentul inregistrarii in scopuri de TVA ce vor fi revandute cu colectare de TVA ulterior inregistrarii in scopuri de TVA.
Persoana inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA si pentru bunurile de capital sau alte bunuri decat cele de capital in perioada si conform procedurilor reglementate de art. 148 si art. 149 din Codul fiscal.
Conditia pentru a se exercita deducerea este sa se detina o factura corect intocmita emisa de un furnizor inregistrat in scopuri de TVA, nu este obligatoriu sa fie precizata sintagma RO la cumparator iar pentru sistemul de TVA la incasare se impune plata furnizorului si implicit a TVA din factura.
Aceleasi prevederi normative obliga societatea la efectuarea unui inventar pentru a se identifica efectiv stocul de bunuri supra caruia se exercita dreptul de deducere iar exercitarea deducerii se face in primul decont de TVA sau intr-un decont ulterior, fara a se depasi perioada de 5 ani incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a avut loc exigibilitatea TVA la furnizorul bunurilor.
Din punct de vedere contabil, prevederile OMFP 1802/2014 privind contabilitatea nu adopta vreo solutie contabila punctuala asupra exercitarii dreptului de deducere. Prin urmare, Dl Benta considera ca sunt posibile doua inregistrari contabile ce vor fi adoptate in mod concret conform politicii contabile a societatii, respectiv:
1. 4426 „TVA deductibila” = 758 „Venituri din alte activitati de exploatare” cu valoarea TVA asupra careia se exercita dreptul de deducere.
Inconvenientul acestei proceduri este inregistrarea unor venituri aferente unor stocuri ce s-ar putea vinde in anii urmatori.
2. 4426 „TVA deductibila” = 472 „Venituri in avans” la momentul exercitarii dreptului de deducere si
472 „Venituri in avans” = 758 „Venituri din alte activitati de exploatare” pe masura vanzarii stocului de marfa asupra caruia s-a exercitat dreptul de deducere, daca vanzarea stocului de marfa se va face pe mai multe exercitii.
Se considera mai adecvata prima varianta, inregistrarea TVA deductibila pe seama veniturilor perioadei, chiar daca stocul urmeaza sa fie vandut in anii urmatori, deoarece reducerea de plata a TVA se exercita la primul decontul sau la urmatorul.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 28 ianuarie 2016