Speta: Inlocuire piesa defecta

Speta: Inlocuire piesa defecta

Avem o societate comerciala care detine un mijloc fix amortizat integral. Valoarea de intrare este 750.000, perioada amortizare 8 ani, iar data achizitiei este luna ianuarie 2006. In luna septembrie 2016, s-a achizitionat o piesa de schimb a carei valoare este de 36.000 fara TVA. Avand in vedere ca se depaseste plafonul de 2500 si ca nu se poate determina valoarea contabila a piesei inlocuite, stabilim cum ar trebui inregistrata corect in contabilitate aceasta achizitie. Totodata, in situatia in care s-ar determina valoarea piesei inlocuite mijlocul fix, vom vedea daca ar trebui supusa amortizarii pentru valoarea piesei inlocuite si cum ar trebui stabilita perioada de amortizare.

Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile pct. 227 alin. 1-2 si pct. 229 alin. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 se recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale, criterii stabilite de fiecare societate prin politicile contabile proprii adoptate de managementul societatii si formalizate in manualul de politici contabile.

Daca aceste criterii sunt indeplinite, sunt aplicabile prevederile pct. 242 alin. 2 din reglementarile contabile conform carora, daca piesa de schimb utilizata la inlocuirea piesei uzate este recunoscuta in valoarea contabila a mijlocului fix (este „capitalizata”), atunci trebuie scoasa din evidenta valaorea contabila a piesei inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.

Prin urmare, nu conteaza daca piesa de schimb depaseste plafonul de 2.500 lei, ci conteaza daca ea indeplineste criteriile de recunoastere stabilite prin politica contabila a societatii (spre exemplu, importanta decisiva a piesei pentru utilizarea in continuare a mijlocului fix, prelungirea duratei de funtionare a mijlocului fix respectiv etc.). Altminteri, daca criteriile de recunoastere nu sunt indelinite, cheltuiala cu piesa de schimb este o cheltuiala a perioadei, cu efect direct in contul de profit si pierderi al perioadei in care piesa a fost utilizata la inlocuirea celei defecte.

Daca societatea apreciaza ca piesa de schimb achizitionata in septembrie 2016 trebuie capitalizata, atunci va trebui sa stabileasca si o durata de amortizare pentru piesa, avand in vedere ca durata initiala a fost deja consumata, fara ca acest lucru sa presupuna obligatoriu scoaterea din evidenta a piesei inlocuite, in lipsa informatiilor privind contabila a acestei din urma piese. Noua durata de amortizare va avea la baza durata economica estimata si conditiile concrete de utilizare a mijlocului fix dupa inlocuirea piesei defecte conform pct. 238 din reglementarile contabile.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 03 noiembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor