Speta: Incasare creanta de la un alt tert

Speta: Incasare creanta de la un alt tert

Analizam mai jos cazul unei societati care factureaza o prestare de servicii – livrare de bunuri cu valoare sub 15.000 euro, catre o firma dintr-un alt stat membru UE. Incasarea cvalorii se face de la o alta firma din afara UE. Firma din UE este o sucursala a societatii din statul care nu e membru comunitar si este inscrisa ca platitoare de TVA in statul strain din UE.

Vom vedea in ce masura e legala incasarea de la firma-mama si ce documente sunt necesare.

Mentionam faptul ca legislatia din Romania nu interzice incasarea sumelor aferente facturilor emise de catre societate din contul unui tert. Totusi, venim cu recomandrea sa verificati sa nu existe interdictii prin acte normative proprii ale societatilor din Anglia si SUA, referitoare la platile efectuate de catre societatea din SUA.

Dupa cum am mentionat, in Romania, incasarea din contul unui tert poate sa aiba loc in baza unui acord tripartit, dupa cum este prevazut de art. 1475 – 1477 din Codul Civil, adoptat prin Legea 287/2009, republicata cu modificari. In acest acord va fi prevazuta in mod expres modalitatea de incasare descrisa de dvs. si veti avea capacitatea de folosinta pentru sumele primite.

Din punct de vedere contabil vor fi efectuate aceleasi inregistrari pe care le operati pentru sumele primite de la clienti, evidentiate in conturile analitice corespunzatoare, adica veti inregistra incasarile in contul analitic al societatii pentru care sunt emise facturile, ale firmei din Anglia in cazul de fata.

Sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile sunt reglementate si de art .137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, iar modul de recuperare a sumelor achitate de catre tert este detaliat de pct. 19 alin. (3) din HG 44/2004 privind normele de aplicare ale acestui articol.

In concluzie, pentru sumele incasate de societatea dvs. prezinta relevanta existenta acordului tripartit valabil incheiat si asigurarea faptului ca nu exista interdictii reglementate prin legi proprii si nu este relevant daca firma din Anglia este sucursala a firmei din SUA.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 22 noiembrie 2013

Leave a Reply