Speta: Incasare avans

Speta: Incasare avans

Avem o societate comerciala care este inregistrata in scopuri de TVA si care urmeaza sa efectueze servicii de intermediere vanzare marfa pentru o firma din UE. Cealalta firma prezinta cod valid de TVA si a trimis celei din Romania un avans.

Vrem sa vedem ce obligatii are societatea din Romania avand in vedere ca nu exista contract, daca se emite sau nu factura. De asemenea, este important de aflat daca trebuie sa trimita societatii din UE certificat de rezidenta fiscala pentru ca aceasta din urma sa nu retina impozit pe venitul nerezidentilor.

Potrivit prevederilor art. 319 alin (16) din Codul fiscal, pentru alte operaţiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Asadar, indiferent daca aveti incheiat contract sau nu, pentru avansurile incasate va trebui sa se emita factura.
Potrivit prevederilor art.7, paragraful 1 din din LEGE  6 / 1995 privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone pentru evitarea dublei impuneri, profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant vor fi impozabile numai in acel stat contractant, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitate de afaceri in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitate de afaceri in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat contractant, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent.

Astfel, pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, exista obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul de rezidenta.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 26 iunie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor