Speta: Impozit platit in strainatate

Speta: Impozit platit in strainatate

In speta de azi, pornim de la o societate romanesca cu sucursala deschisa intr-un stat cu care Romania are conventie de evitare a dublei impuneri. Toate documentele sucursalei – conturi bancare, furnizori, clienti, plati si incasari, sunt inregistrate in acelasi timp si in contabilitatea din Romania.

Sucursala plateste impozit pe profit trimestrial si impozit anual dupa finalizarea calculului, la fel ca in Romania.

Vom stabili daca in contabilitatea societatii romanesti, impozitul platit in cursul anului de sucursala din strainatate se inregistreaza drept cheltuiala nedeductibila 658 = 512 sau ca o cheltuiala cu impozitul pe profit 691 = 441 si 441 = 512.

In plus, vom vedea daca plata finala din anul urmator pentru anul precedent se inregistreaza 441 = 512 si 117 = 441. Daca inregistram prin 691, marim rulajul contului. De mentionat ca societatea face aceasta plata, se regaseste plata in extrasul de cont si se fac declaratii la autoritatile fiscale din celalat stat astfel ca trebuie inregistrata.

In opinia noastra impozitul achitat in strainatate se inregistreaza cu ajutorul contului 446 – „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”, analitic distinct:

635 .analitic=446.analitic
„Cheltuieli cu alte impozite, taxe”Alte impozite, taxe
si varsaminte asimilate”si varsaminte asimilate”

Plata impozitului:

446.analitic=5124
„Alte impozite, taxe si Conturi la banci in valuta
varsaminte asimilate”

Impozitul pe profit datorat in Romania conform Titlului II din Codul fiscal se inregistreaza cu ajutorul contului 4411 – Impozitul pe profit. Cheltuiala cu impozitul pe profit platit in strainatate nu este deductibila la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 16 ianuarie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor