Speta: Impozit nerezidenti

Speta: Impozit nerezidenti

Avem o societate care nu retine doi ani consecutiv impozitul pe nerezidenti (2011, 2012, iar facturile sunt achitate). Stabilim noile conditii de acordare credit fiscal, precum si posibilitatea de retinere in prezent a impozitului.

Conform codului de procedura fiscala, perioada de prescriere este de 5 ani , incepand de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care se datoreaza obligatia, pentru creante nascute anterior anului 2016. Prin urmare, datoriile aferente anului 2011 la acest moment se prescriu in 2017 si mai exact pentru datoria dvs nedeclarata, termenul de prescriere se implineste in 25 iunie 2017. Totodata trebuie sa aveti in vedere ca termenul de prescriere se poate intrerupe in anumite situatii specifice. Mai exact, legislatia fiscala stabileste trei situatii in care prescritia se intrerupe, dupa cum urmeaza:
• in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
• la data depunerii de catre contribuabil/ platitor a declaratiei de impunere dupa expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
• la data la care contribuabilul/ platitorul corecteaza declaratia de impunere sau efectueaza un alt act voluntar de recunoastere a creantei fiscale datorate.

Datoriile din 2012 nu sunt prescrise. Impozitul pe veniturile nerezidentilor este un impozit care se retine la sursa la data platii facturilor catre nerezident si prin urmare acest impozit trebuia retinut la sursa in anul 2012 cand s-au achitat facturile. Acum se poate retine acest impozit prin metoda sutei marite, considerand practic valoarea platita partenerului extern suma neta si determinand impozitul astfel:

Impozit = valoare facturata x16%/84

Acest impozit calculat astfel reprezinta o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit si totodata nu se obtine credit fiscal, nefiind retinut la sursa. In acest caz, veti depune declaratia 100 completata cu data cand era datorata obligatia. Se vor calcula si dobanzi si penalitati de intarziere. Ar mai exista posibilitatea sa declarati si sa platiti impozitul pe veniturile nerezidnetilor la valoarea cat ar reprezenta daca s-ar fi retinut la sursa impozitul, asa cum era corect de la inceput, iar partenerul extern sa va vireze suma neretinuta la sursa inapoi. Si in acest caz va trebui sa depuneti declaratia 100 cu impozitul retinut la sursa la data cand era scadenta obligatia, sa achitati impoiztul, dobanzile si penalitatile de intarizere, sa depuneti declaratiileinformative privind impozitul retinut la sursa din veniturile nerezidnetilor care avea scadenta ultima zi a anului urmator celui in care se datora obligatia. In aceste conditii este posibil sa obtineti certificat de atestare a platii impozitului pe veniturile nerezidentilor, insa putin probabil, avand in vedere ca datoriile nu au fost declarate /platite la timp. deoarece acest impozit este unul care se retinea la sursa, ori in 2012 ati achitat integral suma nerezidentului.

In opinia noastra se pot retine din platile aferente anului 2017 sume aferente celor din 2012, dar separate, cu depunere declaratiilor in mod corespunzator, insa este destul de greu de explicat / documentat la fisc valoarea sumelor retinute atunci cand solicitati certificatul pentru 2017, deoarece va cer si dovada platii facturilor nerezidentului si cea a impozitului retinut, astfel ca cele doua plati vor trebui sa dea adunate valoarea facturata.

Pentru 2012 se depune declaratie rectificativa la acest impozit numai daca ati mai avut declarat un impozit pe veniturile nerezidentului la acea data. Altfel se depune Declaratia 100 in mod normal, nu rectificata, cu data de atunci.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 16 iunie 2017

 

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor