Speta: Impozit micro

Speta: Impozit micro

Avem o societate comerciala platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor a avut in luna ianuarie 2017 un angajat cu contract de munca de doua ore/zi. Din februarie 2017 contractul de munca se modifica la 8 ore/zi. Cum se calculam impozitul pe venitul microintreprinderilor pentru trimestrul I 2017? Se aplica pentru luna ianuarie 3% si pentru februarie si martie 1%?”

Potrivit art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt urmatoarele:
– 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
– 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Alin (4) al art. 51 din Codul fiscal reglementeaza semnificatia notiunii de salariat. In sensul aplicarii cotelor de impozit. Astfel, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Codului muncii. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.

Asadar, in cazul in care, in cursul trimestrului, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, avand in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv.

In cazul analizat societatea va fi supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor in cota de 1% pentru trimestrul I intrucat la stabilirea numarului de salariati in vederea stabiirii cotei de impozit se are in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 24 aprilie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor