Speta: Fisa sintetica de platitor
O societate solicita la ANAF fisa platitorului si i se comunica faptul ca nu se mai elibereaza deoarece s-a modificat legislatia. Vom vedea care este actul normativ care reglementeaza aceasta modificare.
In vederea reducerii contactului direct dintre contribuabili si functionarii publici din cadrul organului fiscal si simplificarii accesului la o informatie rapida si exacta, informatiile cuprinse in evidenta creantelor fiscale, care fac parte din dosarul fiscal al contribuabilului, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, asigurandu-se astfel transparenta datelor cuprinse in fisa pe platitori conform Procedurii aprobata prin OANAF 230/2013 – Procedura de accesare a informatiilor cuprinse in dosarul fiscal.
Contribuabilii pot accesa informatiile cuprinse in evidenta creantelor fiscale de pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin autentificare in baza certificatului digital.
Pentru utilizarea accesului controlat la dosarul fiscal, contribuabilii pot solicita emiterea unui certificat digital in baza formularelor 152 si 153.
Pe pagina ANAF se regasesc instructiuni de utilizare a serviciului „Acces controlat la dosarul contribuabilului”, la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/instructiuni/Instructiuni_dosar_fiscal.htm
Conform art. 153 din Codul de procedura fiscala aprobat prin legea 207/2015, in scopul exercitarii activitatii de colectare a creantelor fiscale, organul fiscal organizeaza, pentru fiecare contribuabil/platitor, evidenta creantelor fiscale si modul de stingere a acestora. Evidenta se organizeaza pe baza titlurilor de creanta fiscala si a actelor referitoare la stingerea creantelor fiscale.
Contribuabilul/Platitorul are acces la informatiile din evidenta creantelor fiscale, la cererea acestuia, adresata organului fiscal competent.
Accesul la evidenta creantelor fiscale se efectueaza potrivit procedurii si conditiilor aprobate, astfel:
a) prin ordin al presedintelui A.N.A.F., in cazul evidentei creantelor fiscale organizate de organul fiscal central;
b) prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, in cazul evidentei creantelor fiscale organizate de organul fiscal local.
Asadar, pentru reducerea contactului direct dintre contribuabili si functionarii publici din cadrul organului fiscal si simplificarii accesului la o informatie rapida si exacta informatiile din fisa sintetica pot fi accesate conform procedurii mai sus mentionata insa fisa sintetica poate fi solicitata si organelor fiscale.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 26 aprilie 2016