Speta: Facturi antreprenor

Speta: Facturi antreprenor

In speta de azi facem referire la un contract incheiat cu un antreprenor pentru construirea unui depozit.Valoarea contractului este de 1.000.000 EUR. Acest pret include si costurile aferente obtinerii tuturor autorizatiilor de constructie, inspectiei necesare din partea autoritatilor si cheltuielile pentru racordarea la energia electrica. Antreprenorul primeste documentele pe numele firmei ca sa poata fi dedus TVA-ul si le achita.

La sfarsit de luna intocmeste o factura centralizatoare „Factura de decontare pentru plati in numele clientului” pe care firma o achita. In aceasta situatie contabilul firmei face urmatoarele inregistrari contabile:

231    imobilizari in curs  =  404    furnizor pentru imobilizari     –   pentru fiecare document primit
404 = 462 antreprenorul
462  =  5121 banca – achitarea antreprenorului

Factura de energie electrica se realizeaza de catre sociateatea care a contractat acest antreprenor in constructii.

Identificam astfel ce documente trebuie intocmite pentru a recupera banii de la persoana antreprenor, cum se va gestiona situatia in contabilitate, precum si daca inregistrarile de mai sus sunt corecte.

Sunt inregistrate in mod normal facturile luate pe numele societatii si care apar in 394 si 300 :
% =  404
231
4426

Apoi se primeste de la furnizor – care este platita  – factura de decontare pentru plati in numele clientului in baza careia inregistrati : 404 = 462 si apoi 462 = 5121.

Factura de energie electrica primita si platita se inregistreaza la fel :
% =  404
231
4426
Plata facturii:  404 = 5121

In conetinuare – avand in veder ca face parte din contract si ar fi trebuit sa fie platita de furnizor, deci practic din suma de 1.000.000 de euro trebuie sa se scada aceasta factura  – seva Notifica in scris furnizorul de achitarea facturii care este acoperita de contractul incheiat cu acesta.

Nu avem inregistrari contabile. In urma Notificarii antreprenorul va factura in total mai putin cu suma platita direct furnizorului de energie electrica iar in contul 231 va aparea valoarea finala din contract, avand deja inregistrand acolo suma din factura.

Antreprenorul primea banii pentru utilitati. Daca factura ar fi platit-o el, ar fi trebuit sa-i restituim banii , dar in contul sumei totale de 1.000.000 de euro. Acum, ca a fost platita de noi, furnizorul nu trebuie sa mai restituie banii pentru ca apoi sa ii ceara din nou si sa ii factureze in contul serviciilor prestate (pentru ca nu poate deconta factura pe care deja am inregistrat-o si platit-o)– ceea ce ar presupune aplicarea TVA .

Astfel inregistrarile sunt corecte, iar pentru factura de energie electrica ce face parte din contractul cu antreprenorul dar care a venit direct la noi este sufucienta o Notificare scrisa care sa descrie situatia.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 09 ianuarie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor