Speta: Evaluare pret de vanzare

Speta: Evaluare pret de vanzare

La vanzarea unui utilaj second-hand din fabrica catre societatea-mama din Germania s-a cerut furnizorului o evaluare a acestuia pentru stabilirea pretului de vanzare (s-a luat in considerare si gradul de uzura). Vom stabili daca este necesar sa se apeleze si la o firma de evaluare.

Precizam astfel ca ar fi corect ca evaluarea unui bun imobilizat sa fie facuta de o persoana fizica sau juridica atestata, acreditata de o institutie in domeniu. Astfel, credibilitatea unui evaluator profesionist (PFA sau PJ) confirma rezultatele evaluarii efectuate prin insusi statutul acestuia.

Faptul ca politicile interne ale societatii mama din Germania impun ca transferul unui activ imobilizat sa fie realizat la valoarea justa, nu-si gaseste corespondent in precizarile legale din punct de vedere contabil sau fiscal, nationale, in sensul ca nu aveti obligatia, care sa reiasa din legislatia romaneasca, de a efectua o evaluare a unui bun, anterior vanzarii sale.

In schimb, facem precizarea ca, avand in vedere relatia de afiliere dintre filiala romaneasca si societatea mama (acelasi grup), va trebui sa se respecte prevederile cu privire la dosarul preturilor de transfer, in sensul ca este necesara existenta unei documentatii explicite pentru pretul utilizat la livrarea bunului intracomunitar catre  societatea mama, demonstrand fara echivoc ca pretul s-a stabilit la pretul de piata, cu respectarea principiului echitatii, conform art. 11 alin. (2) Cod fiscal.

In plus, trebuie sa tinteti cont de prevederile legale in vigoare cu privire la cedarea unui mijloc fix amortizabil, castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, art. 24 alin. (15) Cod fiscal.

De asemenea, nu uitati de faptul ca partile trebuie sa fie de buna credinta, fara alte interese, decat tranzactia realizata, iar pretul sa fie pretul maxim realizabil intre doi parteneri neutri ce doresc efectuarea acelei tranzactii cunoscand informatiile posibile din acel moment.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 11 martie 2014

Leave a Reply