Speta: Dosarul de transfer

Speta: Dosarul de transfer

Speta de azi doreste sa scoata in evidenta obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer in cazul in care o societate vinde un imobil catre asociatul unic. Pornim de la cazul unei firme care doreste sa vanda un imobil care nu e amortizat integral asociatului unic. Vom constata astfel daca este suficient raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau daca trebuie intocmit si dosarul preturilor de transfer.

De asemenea, stabilim ce alte documente ar mai trebui intocmite avand in vedere ca este vorba de o persoana afiliata.

Conform art.7 alin.(1) lit.b) Cod fiscal, asociatul unic al unei societati este o persoana afiliata societatii comerciale.

Conform art.11 alin.(1) Cod fiscal, la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe ce intra sub jurisidctia Codului fiscal, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

Conform art.19 alin.(5), in tranctiile realizate intre persoane afiliate trebuie respectat pricipiul pretului pietei libere. Aceasta presupune ca tranzactiile intre afiliati sa se efectueze in conditiile stabilite si nu trebuie ca aceste conditii sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre agenti comerciali independenti.

La stabilirea profitului persoanelor afiliate se vor respecta principiile cu privire la preturile de transfer.

In acest sens, autoritatile fiscale pot ajusta veniturile sau cheltuielile societatii, daca considera ca pretul de piata al tranzactiei cu privire la vanzarea imobilului nu corespunde realitatii.

Conform art.79 alin.(2) Cod procedura fiscala, pentru stabilirea preturilor de transfer, la solicitarea organului fiscal competent,  contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia sa intocmeasca si sa prezinte in termenul stabilit de acesta, dosarul preturilor de transfer. Acest dosar va fi intocmit de catre contribuabil in conform prevederilor  OANAF 222/2008.

In cazul de mai sus, o societate comerciala va efectua o tranzactie catre asociatul unic. Obiectul tranzactiei este vanzarea unui imobil, proprietatea societatii.

Valoarea livrarii are la baza un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in acest sens, deci in mod teoretic valoarea tranzactiei este stabilita la pretul pietei.

Astfel, se presupune ca partile din tranzactie sunt de buna credinta, iar pretul tranzactiei este este pretul maxim al pietei ce ar fi putut fi realizat intre doi parteneri neutri, nefiind influentat sub nicio forma de realatia de afiliere.

Tranzactia va fi autentificata notarial prin contract de vanzare-cumparare si va fi transpusa si prin factura fiscala emisa de catre societate catre asociatul unic.

Dosarul preturilor de transfer nu aveti obligatia de a-l intocmi decat in cazul in care organul fiscal competent va va solicita acest lucru.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 13 august 2014

Leave a Reply