Speta: Dobanzi penalizatoare

Speta: Dobanzi penalizatoare

Potrivit Legii 72/2013, se pot aplica dobanzi penalizatoare de la scadenta pana la momentul platii in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR+ opt puncte procentuale. Vom vedea astfel daca facturarea dobanzilor penalizatoare si actualizarea sumelor achitate cu rata inflatiei conform contract se includ in baza de impozitare a TVA.

Potrivit art. 286 alin. 1 lit. a din Codul fiscal baza de impozitare a TVA cuprinde tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Nu sunt cuprinse in baza de impozitare sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate, precum si dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere, dupa cum se prevede la art. 286 alin. 4 lit. b si c din Codul fiscal.
Cu alte cuvinte, dobanzile penalizatoare percepute in baza Legii 72/2013 nu vor fi cuprinse in baza de impozitare a TVA, chiar daca ele vor fi evidentiate distinct intr-o factura emisa clientului.
In schimb, actualizarea sumelor cu rata inflatiei conform contract reprezinta, in fapt, o modificarea a contrapartidei convenite initial intre parti (o ajustare/actualizare a pretului) si, in consecinta, se va include in baza de impozitare.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 12 octombrie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor