Speta: Dividende din strainatate

Speta: Dividende din strainatate

Stabilim cum si unde se impoziteaza dividendele incasate de catre o persoana fizica romana de la o societatea comerciala dintr-un stat non-membru, precum si ce obligatii declarative si de plata are persoana fizica din Romania.

Dividendele se impoziteaza prin retinere la sursa (se scad din suma de primit de persoana fizica romana) – deci in Congo – la momentul platii acestora.

Pentru ca nu avem o conventie de evitare a dublei impuneri intre Republica Democratica Congo si Romania, impozitul retinut va fi cel din legislatia statului care plateste veniturile.

Persoana fizica romana depune pana pe 25 mai a anului urmator declaratia 201″Declaratie privind veniturile realizate din strainatate”, mentionand in ea veniturile obtinute sub forma de dividende si impozitul pe venit retinut in strainatate.

Extras din Instructiunile de completare a declaratiei 201:

” Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationalt a Romaniei, din anul de realizare a venitului. Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:

a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.”

„Veniturile se declara pentru fiecare tara – sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Daca ar fi existat o Conventie de evitare a dublei impuneri cu RD Congo, s-ar fi acordat credit fiscal pentru diferenta intre procentul retinut la sursa si cota de 16% prevazuta in legislatia Romana sau 10% din Conventiile de evitare a dublei impuneri in general. Neexistand o astfel de Conventie, probabil veti primi in urma depunerii declaratiei 201 o decizie de impunere pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate, platind – teoretic – 16% impozit si in Romania sau doar pentru diferenta dintre ce vi s-a retinut si 16% (nu exista o prevedere clara in acest sens din pacate).

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 16 martie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor