Speta: Diurna – curs valutar

Speta: Diurna – curs valutar

In cazul urmator, o societate din Romania trimite in deplasare, pentru 60 zile, 10 salariati care vor lucra in Germania. Diurnele care li se cuvin oamenilor vor fi platite pe card, in lei (contravaloarea diurnei X cursul valutar) deoarece banca nu a putut sa le faca acestora cont in valuta.

Vom vedea astfel daca ANAF poate sa interpreteze aceste sume ca fiind venituri din salarii si sa le impoziteze in consecinta. Se mentioneaza ca nu se depaseste nivelul maxim de diurna externa deductibila. De asemenea, vom vedea la ce curs se platesc aceste diurne tinand cont ca societatea schimba euro (neavand lei in cont) si plateste diurne in lei si daca vom folosi cursul oficial BNR din ziua platii sau la cursul la care schimba banca comerciala valuta.

Valoarea diurnei in valuta,  transferata salariatilor aflati in deplasare prin contul bancar,  nu poate   fi  incadrata de catre inspectorii  A.N.A.F. in categoria veniturilor  de natura salariilor in situatia in care pe ordinul de plata se inscrie la obiectul platii „indemnizatie delegare”. In aceest context, am in vedere prevederile art. 55 alin.  4 lit. b) din Codul fiscal conform carora „Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: …. g) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;”. , dar si precizarile de la pct. 85 din normele  metodologice de aplicare ale acestui articol

„In categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.„. De asemenea, pentru a evita incadrarea sumelor respective in categoria veniturilor de natura salariala, valoarea diurnei  trebuie   inregistrata  in debitul contului 625 „Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari” , fara a se inregistra in debitul contului 641 „Cheltuieli cu salariile personalului”.

Echivalentul in lei al diurnei acordate care se inregistreaza in contul 625  se determina prin utilizarea cursului de schimb  valutar al B.N.R. in vigoare la  data efectuarii transferului bancar catre fiecare salariat aflat in deplasare.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 21 noiembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor