Speta: Discount transport international

Speta: Discount transport international

Avem  o societate care efectueaza transport international catre o firma din Austria si emite factura neimpozabil in Romania de 900 euro. In contractul incheiat este specificat: plata in termen de 7 zile cu discount de 3 % (se transmite prin email CMR dupa efectuarea transportului). Stabilim cum se emite factura de discount, daca se emite cu TVA sau are regim neimpozabil, precum si care va fi monografia contabila. In plus, vom vedea ce declaratii se transmit aceste doua facturi.

Potrivit art. 287 din Codul fiscal, cu normele metodologice, punctul 32 alin. (1) si (2) ale aceluiasi articol, se ajusteaza baza de impozitare a tva in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

In acest sens, in cazul discountului, furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce indiferent daca taxa aferenta este sau nu exigibila. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.

” Cod fiscal

ART. 287 – Ajustarea bazei de impozitare

Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor”
„Norme metodologice

32. (1) In situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.

(2) In cazul in care persoanele care aplica sistemul TVA la incasare se afla in situatiile prevazute la alin. (1), se aplica prevederile art. 282 alin. (10) din Codul fiscal. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce, ori, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, indiferent daca taxa aferenta este sau nu exigibila.”

In concluzie, se va emite factura de discount utilizand acelasi regim ca la factura initiala. Ambele facturi se declara in decontul de tva si in declaratia 390.

Monografie contabila:

  • inregistrarea facturii de servicii transport:
    411 = 704 900 eur
  • inregistrarea facturii de discount (emisa cu semnul minus, dar acelasi regim de impozitare):
    667 = 411 27 eur

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 12 aprilie 2016

Leave a Reply