Speta: Despagubire marfa

Speta: Despagubire marfa

In situatia urmatoare, avand calitatea de casa de expeditie, o societate intermediaza un transport de marfa – achizitie intracomunitara din Ungaria. Marfa respectiva nu a ajuns pe teritoriul Romaniei, aceasta facand obiectul unei daune totale si fiind distrusa integral.

Urmare a acestui fapt, furnizorul ungur a facturat catre clientul societatii valoarea intregii marfi adaugand TVA. Clientul societatii a refacturat catre firma (casa de expeditie) aceeasi valoare. Casa de expeditie nu e de acord cu aceasta factura, considerand ca partenerul strain a emis in mod eronat factura cu TVA. De asemenea, asiguratorul firmei a despagubit-o pe aceasta doar cu valoarea marfii fara TVA.

Vom vedea in ce masura a fost intocmita corect factura cu TVA.

Din punct de vedere al TVA, furnizorul ungur ar fi trebuit sa factureze o despagubire comerciala la nivelul valorii marfii, ci nu contravaloarea marfii. Aceasta despagubire este neimpozabila din punct de vedere al TVA (cf art. 137 din Codul fiscal).

Marfa fiind distrusa nu mai avea cum sa faca obiectul unei livrari. Sumele imputate pentru marfurile distruse nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea TVA.

In concluzie, din punctul nostru de vedere factura ar trebui sa fie emisa fara TVA. Cu toate acestea, avand in vedere ca furnizorul este posibil sa aiba obligatia de a ajusta TVA aferenta marfurilor respective, este posibil ca valoarea despagubirii sa includa si costul cu TVA respectiva.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 26 noiembrie 2014

Leave a Reply