Speta: Deplasare fara documente justificative
Vrem sa vedem, in baza HG.714/2018, cuantumul cheltuielilor deductibile pentru o firma privata, pentru fiecare tip de indemnizatie. Daca se mentine de 2,5 ori mai mult diurna de la institutiile publice si cat este deductibil pentru cazarea fara documente justificative a persoanelor din firmele private. E 230 lei/zi sau 75%? Se mentine si decontarea a 7,5 litri /100 km combustibil in cazul deplasarii cu masina personala?
In ceea ce priveste cheltuielile de cazare, conform art. 76 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Astfel cum se poate observa din aceasta prevedere legala rezulta ca orice alta suma ce depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta venit impozabil cu exceptia sumelor acordate pentru acoperirea chletuielilor de transport si cazare.
Pentru ca o cheltuiala sa fie considerata ca a fost efectuata pentru cazare este necesar document justificativ.
Cheltuielile de cazare nu sunt raportate la nivelul celor prevazute pentru institutiile publice. Persoana delegata de o societate privata nu poate sa beneficieze de sume de bani pentru cazare sau transport fara documente justificative intrucat aceasta posibilitate este prevazuta de lege doar pentru institutiile si autoritatile publice.
In lipsa documentului justificativ, organele fiscale pot reconsidera sumele astfel acordate drept venituri impozabile.
Cheltuielile de cazare/transport peste limitele stabilite prin hotarare de guvern pentru institutiile publice, pentru care salariatii prezinta documente justificative nu se includ in baza de calcul a impozitului pe venit (76 alin. (4) lit. h)) nici a contributiilor sociale obligatorii (art. 142 lit. g) din Codul fiscal).
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 05 martie 2019