Speta: Deductibilitate TVA achizitie auto prin credit

Speta: Deductibilitate TVA achizitie auto prin credit

Avem o societate achizitioneaza o autoutilitara achitata integral printr-un credit (bunul intra in posesia societatii).

Vom vedea daca TVA-ul din factura de achizitie a autoutilitarei se poate deduce integral la data achizitiei sau se ajusteaza pe o perioada de 5 ani.

In conformitate cu prevederile Art. 305 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele impozabile sunt obligate sa ajusteze TVA dedusa la momentul achizitiei, fabricatiei sau constructiei bunurilor de capital, printre altele, in urmatoarele situatii:

– bunurile de capital sunt utilizate de persoana impozabila integral sau partial pentru alte scopuri decat activitatile economice, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298 din Codul fiscal;

– bunurile de capital sunt utilizate de persoana impozabila pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei.

Conform  Art.298, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Restrictia prevazuta anterior nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Prevederile privind limitarea dreptului de deducere nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;

e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;

f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Astfel, in cazul prezentat, daca utilitara nu indeplineste conditiile mentionate mai sus privind limitarea dreptului de deducere a TVA si este utilizata integral sau partial pentru alte scopuri decat activitatile economice, atunci se procedeaza la ajustarea TVA pe o perioada de 5 ani.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 25 aprilie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor