Speta: Deductibilitate cheltuieli combustibil deplasare externa

Speta: Deductibilitate cheltuieli combustibil deplasare externa

Se va stabili in ce masura este considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit cheltuiala cu combustibilul inscrisa pe un bon fiscal extern cumparat in timpul unei deplasari in interes de companie, atunci cand masina respectiva este folosita 100% in interes economic.

Delegarea salariatilor reprezinta exercitarea temporara de catre acestia, din dispozitia angajatorului, a unor sarcini de serviciu in afara locului lor de munca. Conform prevederilor Codului Muncii, art.43 si 44, salariatul trimis in delegatie are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Deplasarile salariatilor in afara Romaniei sunt reglementate de HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.

Transportul extern se poate efectua cu avionul, trenul sau mijloace auto. Pentru transportul cu mijloace auto este necesar sa se analizeze daca cheltuielile aferente sunt inferioare tarifelor practicate in cazul calatoriei cu avionul sau cu trenul.

 
Transportul dus-intors, pe distanta dintre aeroport sau gara si locul de cazare, se face cu mijloace de transport in comun sau cu taxiul si se deconteaza in baza documentelor justificative originale.
 
Cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
 
Justificarea sumelor in valuta reprezentand drepturile de deplasare se face in baza formularelor tipizate prevazute de Omfp nr. 3512/2008, dupa cum urmeaza:
– Ordin de deplasare (delegatie) in strainatate, cod 14-5-4/a;
– Decont de cheltuieli (pentru deplasari externe), cod 14-5-5;
– Decont de cheltuieli valutare (transporturi internationale), cod 14-5-5/a


Justificarea sumelor reprezentand transportul si cazarea se efectueaza dupa caz cu factura fiscala, biletele de avion sau tren, bonul fiscal pentru combustibil, etc. care se anexeaza decontului de cheltuieli întocmit la intoarcerea din delegatie.
 
Potrivit reglementarilor art. 21 alin. (3) si (4) din Codul fiscal si ale pct. 49 indice 2 din normele metodologice de aplicare ale art. 21, alin. (4), lit t), utilizarea unui vehicul in scopul activitatii economice cuprinde, printre altele, si deplasarile la clienti/furnizori in interes de serviciu in strainatate.
 
Atunci cand, autovehiculele sunt utilizate numai pentru desfasurarea fireasca a activitatii, inclusiv pentru deplasari in strainatate, cheltuielile privind combustibilul sunt recunoscute din punct de vedere fiscal.
 
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor din care rezulta aces fapt si prin intocmirea foii de parcurs. Foaia de parcurs trebuie intocmita ori de cate ori este utilizat autovehiculul si se semneaza de catre persoana care a utilizat autoturismul si de catre seful ierarhic sau persoana care a dispus deplasarea.
 
Foile de parcurs trebuie sa contina informatii cu privire la numele societatii, seria si numarul formularului, data intocmirii, perioada la care se refera, numarul autovehiculului, numele soferului, categoria, norma proprie de consum, data cursei, ora de plecare si ora de sosire, itinerarul, scopul deplasarii, kilometri parcursi etc. In foile de parcurs, la rubrica „scopul si locul deplasarii” se va inscrie destinatia (in cazul deplasarii cu autovehiculul proprietatea societatii se trece firma straina la care salariatul este delegat sau activitatea desfasurata in statul strain).
 
Norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs se poate prelua din cartea tehnica unde este prevazut de catre constructor consumul mediu, avandu-se in vedere si coeficientii de corectie care pot influenta consumul de combustibil.
 
In concluzie, in situatia in care se intocmeste foaia de parcurs pentru vehiculul utilizat, poate fi dedusa cheltuiala efectuata pentru achizitia de combustibil si alte servicii legate direct de vehiculul respectiv.
 
Daca nu se poate face dovada utilizarii exclusive a autoturismului pentru activitatea economica (in speta activitatea pentru care salariatul a fost trimis in delegatie), deducerea este limitata la 50%.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 01 iulie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor