Speta: Deducere TVA societate absorbanta

Speta: Deducere TVA societate absorbanta
Avem o societate care a fuzionat prin absorbtie cu alta societate in 2016. Societatea primeste in 2017 facturi emise pe vechea societate in 2016 inainte de fuziune si neinregistrate in contabilitate de aceasta.
Tinand seama ca societatea absorbanta a preluat drepturile si obligatiile absorbitei, vom vedea daca se poae exercita acum dreptul de deducere TVA in conditiile in care pe factura este CUI-ul societatii preluate prin fuziune (CUI radiat).
In declaratia 394 pe CUI-ul vechi nu se poate declara. Stabilim daca poate fi declarata pe firma absorbanta completand declaratia rectificativa pentru luna emiterii facturii (2016).
Potrivit prevederilor art. 299 alin  (1) din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;
La art. 319 alin. (20)  lit. f) printre informatiile opbligatorii pe care trebuie sa le contina o factura se numara si denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
Asadar, apreciem ca TVA nu este deduductibila intrucat nu sunt indeplinite conditiile de forma prevazute in dispozitiile legale.
Intr-adevar  societate comerciala care absoarbe dobandeste drepturile si este tinuta de obligatiile societatilor comerciale pe care le absoarbe, din punct de vedere juridic.
Din punct de vedere fiscal, dupa fuziunea prin absorbirea se vor avea in vedere prevederile din legislatia fiscala aplicabila situatiilor respective (ex. pierderea fiscala inregistrata de societatea absorbita nu se recupereaza de catre societatea absorbanta, societatea absorbanta amortizeaza din punct de vedere fiscal valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile transferate de la societatea absorbita etc).
Situatia mentionata nu este stabilita prin legislatia fiscala, astfel ca la orice control se poate sa nu se acorda dreptul de deducere a TVA din facturile emise pe numele societatii absorbite avand in vedere si faptul ca societatea absorbita inceteaza sa existe potrivit prevederilor art. 250 alin. (1) lit.c) din Legea societatilor 31/1990.
Din punct de vedere al declaratiei nu se poate declara pe codul societatii absorbante intrucat societatea care a emis factura catre societatea absorbita a declarat livrarea/prestarea pe denumirea societatii respective. Practic in evidenta ANAF , aceasta societate apare ca radiata. In situatia in care se va declara aceasta achizitie vor aparea alte neconcordante intre societatea absorbanta si furnizorul/prestatorul respectiv.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 23 august 2017

Leave a Reply