Speta: Deducere TVA constructie sediu social

Speta: Deducere TVA constructie sediu social

Se va stabili mai jos daca TVA-ul dedus, aferent materialelor folosite in regie proprie, este deductibil in cazul unei constructii avand ca destinatie sediu social. Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 145 alin. (2) lit. a) – c) din Codul fiscal:

„Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1; …..”

Regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere  pentru realizarea operatiunilor enumerate la art. 145 se efectueaza  sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin.  (1) litera a) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli,  pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa detina :
– o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
– dovada platii daca este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare sau daca furnizorul/prestatorul este  persoana  impozabila obligata  la aplicarea sistemului TVA la incasare.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  46  alin. (1) din normele de aplicare ale art. 146  conform carora justificarea deducerii taxei se face numai pe baza:
– exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal care trebuie  sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
– dovada platii in cazul achizitiilor prevazute la art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal
– efectuate de catre persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal
– de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.

Asadar, indiferent de faptul ca sediul social este realizat in regie proprie sau nu, TVA este deductibila in conditiile mentionate mai sus.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 30 ianuarie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor