Speta: Deducere TVA „cheltuieli sociale”

Speta: Deducere TVA „cheltuieli sociale”

Avem o societate comerciala care detine o baza sportiva pentru care realizeaza cheltuieli de intretinere si functionare. Aceste cheltuieli sunt inregistrate in cheltuieli sociale si se incadreaza in limita de deductibilitate prevazuta la art. 25 alin. (3) din Codul fiscal.

Ne intereseaza daca TVA-ul aferent facturilor primite de la terti in aceste scopuri este deductibil.

Cheltuielile de intretinere si functionare se reflecta in contabilitate in conturi din clasa 6. Cheltuielile de intretinere si functionare nu pot fi considerate cheltuieli sociale deoarece baza sportiva este proprietatea societatii. Salariatii primesc numai permisiunea de acces in incinta respectiva.
Accesul intr-o baza sportiva (sali de sport, terenuri) nu este prevazut ca neimpozabil din punct de vedere al impozitului pe venit sau al contributiilor, deci va fi considerat avantaj in natura. Nu este necesara mentionarea la cheltuieli sociale, deoarece sumele reprezentand avantaje in natura sunt deductibile integral, fiind cheltuieli cu salariile, impozitate pe statul de salarii.
Deci, la „alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern” ar trebui prevazute acele bunuri/servicii acordate salariatilor care sunt neimpozabile la nivelul salariatului. Acestea sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal. Daca la cheltuieli sociale este mentionat accesul la baza sportiva, el se va impozita oricum ca avantaj in natura, devine venit de natura salariala si, prin urmare, cheltuiala deductibila integral.
Evaluarea utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii se efectueaza conform pct. 12 alin. (5) si (6) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Baza sportiva nu este destinata in folosul unor operatiuni din cele mentionate la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, astfel societatea nu are dreptul sa deduca TVA din facturile respective (TVA va majora cheltuiala inregistrata).
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 15 noiembrie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor