Speta: Deducere cheltuieli penalitati
Cazul de mai jos face referire la o societate X care factureaza produsele finite la societatea-mama, cu mentiunea ca marfa pleaca direct la clientul final. Societatea-mama mentine relatiile comerciale cu clientii finali si rezolva reclamatiile de calitate. Astfel, societatea mama plateste daune clientilor finali, dupa care aceste daune sunt refacturate societatii X. Sunt aceste daune deductibile? Pentru factura de daune se aplica taxare inversa sau este neimpozabila?
Din informatiile prezentate presupunem ca se desfasoara activitate de productie cod CAEN 1310 „Pregatirea fibrelor si filarea fibrelor textile” si ca derulati contracte cu societatea-mama. Contractul incheiat cu aceasta trebuie sa fie acoperitor, in sensul ca trebuie sa prevada, printre altele:
– obligatiile ce revin partilor in derularea contractului,
– conditiile de livrare si de calitate a bunurilor,
– termenele,
– modalitatile de plata si de garantare a platii pretului,
– instrumentele de plata,
– clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii,
– riscul contractual,
– modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului etc.
De asemenea, in contract este prevazut si faptul ca destinatia produselor finite este direct la clientul societatii-mama. Contractul prevede si un calcul al penalitatilor de neindeplinire a obligatiilor privind termenele, destinatia, conditiile de calitate etc.
Ca urmare, societatea-mama este indreptatita sa calculeze si sa solicite dobanzi, penalitati, daune-interese, daca acestea au fost prevazute.
Cheltuielile de aceasta natura se incadreaza in prevederile art. 21, alin. (1) din Codul fiscal si ale pct. 23, lit. d) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, daca sunt inregistrate in evidenta contabila. Ele sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.
Factura primita de la societatea-mama este fara TVA deoarece, potrivit prevederilor art.137, alin. (3), lit. b) din Codul fiscal (conforme cu Directiva 2006/112/CE) in baza de impozitare a TVA nu se includ penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.
Calcularea de catre furnizor, inclusiv firma-mama, a penalitatilor de intarziere si a daunelor nu reprezinta o operatiune economica impozabila, din sfera de aplicare a TVA. Din acest motiv, penalitatile nu intra in baza de impozitare a TVA.
Astfel, pentru daunele respective nu se aplica regimul de taxare inversa, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza nici la randul 26 denumit „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”, din decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia cod 390 VIES.
Practic, penalitatile nu se incadreaza in categoria prestarilor de servicii efectuate cu plata, calcularea acestora fiind doar o consecinta a nerespectarii clauzelor contractuale.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 03 iunie 2015