Speta: Declaratia 394

Speta: Declaratia 394

Pentru o factura primita cu TVA si pentru care se inregistreaza valoarea integrala pe cheltuiala nedeductivila, se va stabili daca la Declaratia 394 nu va mai aparea TVA-ul. De asemenea, vom stabili daca nu vor aparea probleme in cazul unui eventual control incrucisat intre cele doua firme avand in vedere ca una dintre firma a inregistrat si TVA-ul pe cheltuiala.

Valoarea facturii primite de la furnizorul/prestorul inregistrat in scopuri de TVA trebuie raportata prin declaratia informativa cod 394, chiar daca valoarea bunului sau  serviciului achizitionat se incadreaza in categoria cheltuielilor nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

Astfel, in cazul unui control incrucisat se vor stabili neconcordante intre valoarea livrarii/prestarii  facturate de furnizor/prestor si valoarea achizitiei raportate de catre cumparator/beneficiar.

Pentru aplicarea unui tratament fiscal  corect, in prima etapa,  trebuie sa evidentiati operatiunea in jurnalul pentru cumparari si sa raportati    valoarea acesteia la randul 22 din decontul de TVA cod 300 denumit „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25”. Aceasta raportare corespunde, de exemplu, inregistrarii contabile:
%             =   401    1.860
628                          1.500
4426                           360
 
Astfel, valoarea operatiunii in suma de 1.500 lei si TVA aferenta in suma de 360 lei se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul A „ACHIZITII DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE (A)”. Practic, prin declaratia cod 394 se raporteaza suma TVA deductibila inscrisa in factura primita, indiferent de faptul ca se exercita sau nu se exercita dreptul de deducere a TVA deductibila. In acest caz, nu trebuie confundata notiunea de „TVA deductibila” cu notiunea de „TVA dedusa”.

In situatia in care suma inregistrata in debitul contului 628 (baza de impozitare a TVA)  este nedeductibila d.p.d.v. fiscal conform prevederilor art. 21 alin. (2), (3) si (4) din Codul fiscal, suma TVA deductibila raportata la randul 22 nu se deduce daca nu indeplineste conditia de la art. 145 alin. (2) de la lit. a) la lit. e) „Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;
    d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 si lit. b), ….;
    e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.”

Suma TVA care nu se deduce,  inregistrata d.p.d.v. contabil prin formula 628 = 4426,  nu se mai preia de la randul 22, respectiv de la  randul 27 „TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la   rd. 25, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1)” la randul 28

„SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1  SAU ART. 147 SI ART. 145^1” .

Astfel, situatia prezentata de dvs. nu este conforma, motiv pentru care, in cazul unei inspectii fiscale sau a unui control incrucisat,  organul de inspectie fiscala va constata neconcordante intre raportarile celor 2 parteneri si va  dispune depunerea unei noi declaratii cod 394 corecte, conform documentelor primite si a evidentei fiscale intocmite, indiferent de tratamentul fiscal aplicat d.p.d.v. al impozitului pe profit.  

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 10 iulie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor