Speta: Debitor radiat

Speta: Debitor radiat

Vom stabili prin randurile de mai jos care este procedura care se aplica in cazul unui debitor radiat, pentru a face scoaterea din evidenta a creantei.

Vom vedea daca este suficienta listarea de pe ANAF privind starea unei persoane juridice care are mentiunea „Dizolvare cu Lichidare (Radiere) din 2012 ” in vederea scoaterii din evidenta contabila a creantei sau daca va fi nevoie sa se obtina un certificat constatator cu starea firmei si de la O.N.R.C.

Potrivit punctului 187 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE creantele ale caror termene de incasare au fost prescrise pot fi scazute din evidenta si in lipsa disparitiei debitorului, daca creditorul demonstreaza ca a intreprins toate demersurile legale pentru incasare.

Astfel, pentru scoaterea din evidenta a unei creante neincasate este suficienta orice dovada care sa ateste imposibilitatea incasarii acesteia.

Prin urmare, scaderea din evidenta a creantelor neincasate este cu atat mai justificata in cazul disparitiei debitorului, imprejurare ce poate fi dovedita cu orice mijloace de proba, inclusiv o listare a informatiilor disponibile de pe site-urile institutiilor oficiale, cum este ANAF care sa ateste radierea debitorului persoana juridica.

Sursa: blogulspecialistului.ro

Data aparitiei: 06 noiembrie 2013

Leave a Reply