Speta: Datorie suma de rambursat mai mare decat suma de primit

Speta: Datorie suma de rambursat mai mare decat suma de primit

Atunci cand suma de rambursat pentru o datorie este mai mare decat suma primita, diferenta se inregistreaza intr-un cont distinct (169 „Prime privind rambursarea obligatiunilor si a altor datorii”). Aceasta trebuie prezentata in bilant, ca o corectie a datoriei corespunzatoare, precum si in notele explicative.

Valoarea acestei diferente trebuie amortizata printr-o suma rezonabila in fiecare exercitiu financiar, astfel incat sa se amortizeze complet, dar nu mai tarziu de data de rambursare a datoriei (articol contabil 6868 „Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligatiunilor si a altor datorii” = 169 „Prime privind rambursarea obligatiunilor si a altor datorii”).

Tratamentul onorariilor profesionale si al comisioanelor bancare achitate in vederea obtinerii de imprumuturi pe termen lung

Onorariile profesionale si comisioanele bancare achitate in vederea obtinerii de imprumuturi pe termen lung se recunosc pe seama cheltuielilor inregistrate in avans.Cheltuielile in avans urmeaza sa se recunoasca la cheltuieli curente esalonat, pe perioada de rambursare a imprumuturilor respective. Aceste prevederi nu se aplica pentru operatiunile in derulare la 1 ianuarie 2015.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 18 februarie 2015

Leave a Reply