Speta: Curs valutar import temporar
Avem un import temporar din 2013. In luna octombrie 2015 (curs valutar 4.0134 lei/USD) se finalizeaza importul temporar si se face import definitiv pe produsele respective. In noiembrie 2015, vama finalizeaza importul la cursul valutar care a fost la momentul importului temporar, respectiv noiembrie 2013 (3.2251 lei/USD).
In momentul in care se face receptia, la ce curs valutar inregistrez produsele importate?
In declaratia vamala se inregistreaza la valoarea statistica la care se calculeaza TVA si pentru taxele vamale este cursul de 3.2251 lei/USD.
Art. 139 indice 1, alin (1) din Codul fiscal , prevede ca in situatia in care elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama.
Potrivit prevederilor art. 164 din Codul vamal , cand ia nastere o datorie vamala pentru marfurile de import, cuantumul unei astfel de datorii se stabileste pe baza elementelor de taxare corespunzatoare acestor marfuri in momentul acceptarii declaratiei de plasare a marfurilor sub regimul de admitere temporara.
Potrivit prevederilor art. 70 din Regulamentul vamal, in sensul art. 168 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93, prin curs inregistrat se intelege cel mai recent curs de schimb al pietei valutare din Romania calculat de Banca Nationala a Romaniei;
La art. 665 alin (2) din acelasi act normativ se arata ca ,prezentul Regulament asigura aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 2454/1993 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/1992 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile ulterioare, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE)
nr. L 253/11.10.1993
La art. 169 din Regulamentul 2454/1993, se fac precizari potrivit carora ” In cazul in care elementele folosite la determinarea valorii in vama a marfurilor sunt exprimate in momentul acestei determinari in alta moneda decat cea a statului membru in care se face evaluarea, cursul de schimb de folosit la determinarea acestei valori, exprimat in moneda statului membru respectiv este cursul inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii si publicat in ziua respectiva sau in ziua urmatoare.
Cursul inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii se foloseste pe durata lunii calendaristice urmatoare cu exceptia cazului in care este inlocuit de un curs stabilit in conformitate cu dispozitiile articolului 171.”
Astfel, organele vamale, pentru stabilirea drepturilor de import, utilizeaza cursul BNR din penultima zi de miercuri a lunii precedente efectuarii vamurii bunurilor importate iar in cazul dvs. , cuantumul datorii se stabileste pe baza elementelor de taxare corespunzatoare acestor marfuri in momentul acceptarii declaratiei de plasare a marfurilor sub regimul de admitere temporara.
Potrivit prevederilor art.283 din Reglementarile contabile in vigoare , inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor. In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Potrivit prevederilor art.284 lit.d) bunurile aprovizionate sau vandute cu clauze privind dreptul de proprietate se inregistreaza la intrari si, respectiv, la iesiri, atat in gestiune, cat si in contabilitate, potrivit contractelor incheiate.
Din punct de vedere contabil, efectuarea operatiunii economico-financiare este probata de orice document in care se consemneaza aceasta, potrivit prevederilor pct.314 alin (3).
In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.
La pct.319 se arata ca „o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.”
Conform prevederilor legale contabile, momentul receptiei bunurilor este reprezentat de momentul transferului drepturilor si beneficiilor asupra bunurilor de la furnizor la cumparator.
Prin urmare, daca transferul riscurilor si beneficiilor se efectueaza la data intocmirii documentului de transfer -factura, cursul valutar de inregistrarea a bunurilor este cel din data emiterii facturii.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 24 noiembrie 2015