Speta: Cota TVA facturare discount

Speta: Cota TVA facturare discount

In exercitiul 2015, societatea a facturat unui client facturi cu TVA de 24%. Conform intelegerii cu clientul, daca va plati in termen de 14 zile de la data facturarii, acesta va primi un discount financiar de 3%. Clientul a platit pe data de 5 ianuarie 2016 si a respectat conditia pentru a beneficia de discount financiar. Doreste sa faca o factura de discount financiar cu semnul minus. Ce cota de TVA se va aplica?

Consideram ca la factura de discount financiar trebuie sa se aplice tot cu TVA de 24% deoarece se refera la anumite documente din anul 2015 care au fost facturate cu TVA de 24%.

Tratament fiscal aplicabil:

Factura se va emite cu cota de tva de 24% – valabila la data livrarii bunurilor, pentru ca atunci a intervenit faptul generator. Cota de TVA aplicabila, conform art. 291 alin. 4 si 6 din Codul fiscal, redat mai jos:

„(4) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.

(5) In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.

(6) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 282alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (5)”.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 25 ianuarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor