Speta: Cost transport angajat cu autoturismul propriu

Speta: Cost transport angajat cu autoturismul propriu

Avem situatia deplasarii unui salariat cu autoturismul proprietate personala in afara localitatii unde isi are locul de munca, stabilim daca se pot deconta cheltuielile de transport fara existenta unui bon fiscal si daca se poate lua in calcul pretul de referinta al combustibilului din luna in care a avut loc deplasarea.

Angajatorul poate asigura salariatului contravaloarea costurilor de deplasare pentru transportul intre localitatea de domiciliu si localitatea unde se afla locul de munca, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatia in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, aceasta suma nefiind asimilata venitului salarial si nefiind impozitata, conform art.55 alin.4 lit.a) si f) Cod fiscal.

In acest caz nu este necesar ca salariatul sa predea angajatorului bonul fiscal de achizitie a combustibilului, valoarea decontarii fiind plafonata la nivelul abonamentului lunar cu transportul specific necesar deplasarii (tren, microbuz).

Daca este vorba de un contract de comodat, prin care angajatul foloseste autoturismul si in folosul firmei, atunci pentru a i se deconta c/v costului cu combustibulul este obligatoriu sa predea bonul fiscal, cu mentionare CUI-iului societatii, denumirea si nr auto, acesta fiind document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile.

Singura exceptie cand nu se impune predarea bonului fiscal pentru decontarea transportului este cand se deconteaza deplasarea cu autoturismul proprietate personala a unui salariat in delegatie.

In acest caz, posesorul autoturismului poate primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta, conform art. 16 coroborat cu art.24 HG 1860/2006.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 22 ianuarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor