Speta: Conventia de evitare a dublei impuneri

Speta: Conventia de evitare a dublei impuneri

Avem o societate din Bulgaria care a prestat catre o firma din Romania un serviciu de intermediere a vanzarii unui imobil pentru care va primi un comision de la firma din Romania. Stabilim cum se aplica in continuare Conventia de evitare a dublei impuneri in cazul platii comisionului catre firma din Bulgaria.

Daca firma din Bulgaria va emite factura pentru servicii prestate, venitul platit acesteia se incadreaza mai degraba la art. 223, alin. (1), litera k) „venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;” decat la „f) comisioane de la un rezident;”.

Daca firma din Bulgaria va prezenta un Certificat de rezidenta fiscala, nu se va retine impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania si nu exista niciun fel de obligatii declarative.

Daca se va incadra venitul platit firmei din Bulgaria la venituri din comisioane (nu se primeste factura) atunci – deoarece Conventia de evitare a dublei impuneri cu Bulgaria nu contine un articol despre Comisioane – iar articolul referitor la Alte venituri (art. 22) prevede ca „Elementele de venit al unui rezident al unui stat contractant care nu sunt tratate la articolele precedente ale prezentei conventii vor fi impozabile numai in statul contractant din care provin”, atunci indiferent de prezentarea sau nu a unui Certificat de rezidenta fiscala se va retine in Romania impozit de 16%.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 29 martie 2016

Leave a Reply