Speta: Contract comodat autoturism
In speta de azi, punctul de start il reprezinta firma X care a achizitionat un autoturism in luna iunie 2014 pentru care a incheiat un contract de comodat cu firma Y incepand cu data de 01.07.2014. Vom stabili cine inregistreaza amortizarea autoturismului.
In cazul in care autoturismul nu este utilizat de societatea X in activitatea sa economica, sunt aplicabile prevederile de la pct. 70^2 din normele metodologice date in aplicare pentru art. 24 alin. (11) din Codul fiscal, respectiv:
„70^2. Pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala”.
Asadar, pentru mijloacele fixe care se trec in conservare nu se mai deduce amortizarea fiscala pe perioada neutilizarii.
Prin suspendarea amortizarii, se constata incetarea utilizarii economice a activelor, fapt pentru care se va impune ajustarea TVA pentru mijloacele fixe respective, tinand cont de prevederile de la art. 148 sau art. 149 din Codul fiscal.
Astfel, pentru perioada de neutilizare amortizare fiscala nu este deductibila iar din punct de vedere al TVA se impune ajustarea taxei deduse la achizitie.
Prin urmare, societatea Y nu poate suporta cheltuila cu amortizarea intrucat contractul de comodat presupune folosint gratuita a autoturismului.
Numai in cazul unui contract de inchiriere, societatea X poate inregistra cheltuiala cu amortizarea in contabilitate iar societatea Y va plati serviciile de inchiriere pentru autoturism.
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 30 septembrie 2014