Speta: Compensare intre trei parteneri
Speta de mai jos face referire la societatea A care datoreaza suma X catre societatea B. B datoreaza aceeasi suma catre societatea C. Pentru a realiza efectiv o compensare in 3, stabilim daca trebuie sa existe si o datorie de aceeasi valoare a lui C catre A. In acest caz, vom vedea cum se efectueaza compensarea din punct de vedere al emiterii ordinelor de compensare.
De asemenea, vom vedea cate ordine de compensare emite fiecare din parti (ca numar, nu ca exemplare) si catre care dintre parteneri.
In plus, stabilim daca agentul initiator va inscrie pe verso-ul ordinului emis facturile emise de el catre agentul destinatar, facturile primite de la destinatar sau ambele seturi de facturi si daca exista si o alta varianta.
Vom stabili si cum se impart exemplarele (rosu si albastru) ordinelor de compensare emise intre cei trei parteneri, furnizand si un exemplu cat mai detaliat al fluxului ordinelor de compensare in baza datelor de mai sus.
Compensarile reciproce intre creante se efectueaza conform prevederilor HG 685/1999 privind Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice, ce stabileste ca pentru facturi restante mai vechi de 30 de zile cu valori mai mari de 10.000 lei , compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare mentionat anterior pe baza unor formulare tipizate si numai prin intermediul Serviciului de compensare din cadrul Institutului de Management si Informatica (IMI), structura a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
De asemenea, conform OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, firmele care doresc sa isi compenseze datoriile, pentru a fi incluse in procedura de compensare, trebuie sa intocmeasca o situatie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile, de la orice debitor, respectiv catre orice creditor, pe care sa o depuna la Institutul de Management si Informatica, online sau pe suport magnetic (dischete).
In ceea ce priveste facturile mai noi de 30 de zile si cu o valoare mai mica de 10.000 de lei, firmele pot realiza compensarea in mod direct, fara a fi obligati sa intre in sistemul de compensare stabilit de Regulament. Totusi, si in acest caz, compensarea trebuie realizata numai pe baza formularelor tipizate.
In cazul analizat, pentru a se realiza compensarea intre cele trei societati, este necesar sa existe si o datorie a societatii C catre societatea A.
Astfel, fiecare dintre cele trei societati va inmana exemplarul de culoare rosie al documentului de compensare celeilalte societati completat corespunzator, semnat si stampilat. Ambele exemplare ale documentului de compensare (rosu/albastru) sunt exemplare originale, iar modalitatea de distribuire a formularelor (rosu/albastru) intre initator si destinatar a fost stabilita de catre Institutul de Management si Informatica (IMI).
In concluzie, fiecare din cele trei societati va emite cate un ordin de compensare (in doua exemplare), astfel: intre A si B, intre B si C, intre C si A.
Agentul initiator va trece pe verso facturile emise de el, ca si agent initiator si va pastra exemplarul rosu, iar exemplarul albastru il va lua cealalta societate, ca si agent destinatar.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 03 noiembrie 2014